Organiseer zelf

De historische commons in de Kempen

Commons, dat zijn hulpbronnen, zoals grond, water en energie, die op een gemeenschappelijke manier beheerd worden.

Destijds waren die commons typisch voor de Kempen. Onze heidegronden werd niet privaat beheerd door een rijke landsheer, maar door het collectief, de gemeenschap. Dat was de basis van een sterk maatschappijmodel, dat bijzonder lang (véél langer dan in andere Europese gebieden) de norm was in onze Kempen. Het was ook onze beste bescherming tegen natuurrampen, mislukte oogsten en pandemieën.

De commons waren een tijdje uit ons vizier verdwenen, onder andere door de opkomst van grootschalige landbouw en privatisering van gronden. Sinds kort duikt het woord ‘commons’ weer op. Door de hedendaagse ecologische uitdagingen verenigen mensen zich steeds meer om zaken gemeenschappelijk te beheren, bijvoorbeeld deelinitiatieven zoals autodelen, samentuinen, energiecoöperaties… Zijn deze initiatieven ook commons? En kunnen we iets leren van commons in het verleden?

Maïka De Keyzer

Als historica aan de KU Leuven spitst Maïka De Keyzer toe op het grensgebied van de economische, sociale en ecologische geschiedenis van de premoderne periode. Ze deed jarenlang onderzoek naar de laatmiddeleeuwse Kempen, in het bijzonder naar ‘commons’.

Zin om deze activiteit aan te vragen?

  1. Lees eerst onze voorwaarden door en over hoe we werken
  2. Bel 0488 69 20 11 of mail Mieke. Bij haar kom je te weten hoe je de begeleider kan contacteren. Dan kan je daarmee rechtstreeks een datum en een plaats afspreken.

Vul het aanvraagformulier in >>

Voor deze lezing betaal je

50 euro

Praktisch

  • duur van de lezing: die kan je afspreken met Maïka
  • wat er precies nog nodig is voor haar lezing, spreek je ook met Maïka af.

Back to top button