Podcasts

Over WARME HARTEN

Al meer dan 700 jaar nemen Gelenaren mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun huis, gezin en hart. Het bijzondere aan dit systeem is dat de zorg minimaal gedragen wordt door zorgprofessionals – in dit geval die van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel – maar dat het vooral zorg is tussen de mensen, gedragen door gezinnen, patiënten en de Geelse gemeenschap.

De Geelse gezinsverpleging is wereldbekend, werd en wordt nog steeds internationaal onderzocht en inspireerde inclusieve zorginitiatieven over de hele wereld. In maart 2022 droeg de Vlaamse Overheid de gezinsverpleging voor om door de Unesco erkend te worden als immaterieel of levend erfgoed.  

One of the best examples of how communities can become carers of the mentally ill is to be found in the Belgian town of Geel, the site of what is undoubtedly the oldest community mental health programme in the western world. WHO

De gezinsverpleging mag misschien al eeuwenoud zijn, het is een zorgmodel dat meegroeide met de tijd en misschien wel een antwoord biedt op hedendaagse uitdagingen in de zorg en geestelijke gezondheid. Wat vertelt de Geelse gezinsverpleging ons over onze omgang met psychisch kwetsbare mensen vandaag en in de toekomst? De hele wereld komt in Geel inspiratie tanken, maar wat kunnen we als Kempenaren hier zelf van opsteken? 

Beluister ‘m hier

In deze aflevering onder meer:

  • Wilfried Bogaerts is als psycholoog Gezinsverpleging verbonden aan het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel

Back to top button